TRAVEL GREECE
Online Utazási Portál
Telefon: +36 20 6149390, +30 69 32762016, +30 69 79862450
E-mail: info@travel-greece.hu

Utazás Görögországba gépkocsival

Csomagok elhelyezése a gépkocsiban


Személygépkocsival utazók bátran választhatják bármelyik görögországi tengerparti célpontunkat. Nyaraljanak a közeli Olymposzi Riviérán: Paralia, Olympic Beach, Gritsa, Leptokaria, Panteleimonas, Platamonas, Nei Pori vagy az ország közepén található Kamena Vourla, Evia sziget szállásain, de a távolabbnak tűnő Peloponnészoszi-félsziget Tolo, is elérhető közelségben van. Szállásait foglalja le időben, hogy kedvező áron juthasson hozzá szállodai vagy apartman szobáihoz.

Jogosítvány - gépjármű iratok

Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványaikat szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve. A magyar vezetői engedély Magyarországon rendszerbe állított gépjárművön kívül más (pl. görög) rendszámú gépjármű vezetésére is jogosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Görögországban autót nemzetközi jogosítvány nélkül is lehet bérelni.
A gépjárműre kötött nemzetközi biztosítás („zöld kártya”) megléte alapvető feltétel.
Gépkocsi biztosítás/Casco mindenképpen érdemes átgondolni, ha a gépkocsinkon nincs casco biztosítás, hogy kössünk-e az utazás tartamára. Több biztosító foglalkozik már ilyen tevékenységgel és ezáltal megkíméljük magunkat az esetleges plusz kiadásoktól.

Határátkelő helyek

Görögországi utazáshoz Magyarországról első sorban a Szerbiai határátlépést javasoljuk, illetve a Nyugat-Magyarországról indulóknak a Horvátországit, a Kelet-Magyarországról indulóknak meg a Romániai határátlépést.
*Kattintson a képekre a nagyobb térkép megjelenítéséhez.

Románia

Ártánd - Bors (non-stop)

Gyula - Varsand (non-stop)

Nagylak - Nadlac (non-stop)

Méhkerék - Salonta (non-stop)

Szerbia

Bácsalmás - Bajmok

V. 1-jétől - IX. 30-ig 8-18 óra
X. 1-jétől - IV. 30-ig 8-16 óra
Csak magyar-szerb állampolgárok

Hercegszántó - Backi Breg (non-stop)

Röszke - Horgos (non-stop)

Tiszasziget - Djala

V. 1-jétől - IX. 30-ig 8-18 óra
X. 1-jétől - IV. 30-ig 8-16 óra
Csak magyar-szerb állampolgárok

Tompa - Kelebija (non-stop)

Horvátország

Barcs – Terezino Polje (non-stop)

Beremend - Baranjsko (non-stop)
Petrovo - Selo

7-19 óra  Csak magyar-horvát állampolgárok.

Berzence - Góla (non-stop)

Drávaszabolcs - Donji Miholjac (non-stop)

Letenye - Gorican (non-stop)

Udvar - Knezevo (non-stop)

Közlekedési szabályok

helyszini birságoló görög rendőrök


• Az Európai Unióban elfogadott szabályok érvényesek az adott országokra is, nagyon fontos, hogy ezeket tartsuk is be. Utunk során, több helyen találkozhatunk sebességcsökkentéssel és általában ott sebességmérést is folytatnak a rendőri szervek.
•Görögországban is a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.
• A görög közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A sebességkorlátozást súlyosan megsértőkkel szemben eljárás indítható. Ilyen esetben a görög jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség a rendszámtáblákat a gépjárműről eltávolítsa, melyeket a tulajdonos csak az eljárás végeztével, a kiszabott bírság befizetése után kaphat vissza. Az eljárás akár 30 napig is eltarthat. Az elkövetőt a görög hatóság – a szabálysértés nagyságától függően – akár személyi szabadságában is korlátozhatja.
• Görögországban az alkoholos befolyásoltságot helyszíni teszttel, vagy szükség esetén kórházi vérvétellel ellenőrzik. A megengedett alkoholszint: 5 ezrelék.
• A Görögországba gépjárművel kiutazó turisták figyelmét külön felhívjuk arra, hogy gépjárművüket műszaki meghibásodás esetén se hagyják az országban, mert a több mint fél évig Görögországban tartózkodó járműre a görög hatóságok igen magas összeget rónak ki.
• A nagyobb görög városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában gyakorlatilag állandó a csúcsforgalom. A szabálytalanul parkoló gépjárműveket vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. A külföldiekkel sem tesznek kivételt.
• Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotor kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotor kerékpárt kizárólag ’A 1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.
• A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságára és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak, s jelentős, adott esetben több száz eurós helyi bírságot rónak ki. A tilosban parkoló járművekről a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket csak a bírság kifizetését követően, de legalább 20 nap elteltével kaphat vissza a szabálysértő. Agörög hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt.
• A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Amennyiben az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsiját, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább, vagy hazautazására.

Sebesség határok

Megengedett sebesség: Horvátország Szerbia Románia Bulgária Macedonia Görögország
Lakott területen 50 Km/h 50 Km/h 50 Km/h 50 Km/h 50 Km/h 50 Km/h
Lakott területen kívül 90 Km/h 80 Km/h 90 Km/h 90 Km/h 80 Km/h 90 Km/h
Atóút 110 Km/h 100 Km/h 100 Km/h 90 Km/h 100 Km/h 110 Km/h
Autópálya 130 Km/h 120 Km/h 130 Km/h 120 Km/h 120 Km/h 120 Km/h

Autópálya díjak

Fizető kapu egy Görögországi autopályán


Utasainknak azt tudjuk tanácsolni, hogy mindig az adott ország pénznemében fizessék a díjakat, mert így némi pénzt tudnak megspórolni. Természetesen Szerbiában és Macedóniában is fizethetnek Euróval, de Macedóniában nem adnak vissza Euróban.

Horvátország: Szerbia Románia Bulgária Macedónia Görögország
Gorican
(Letenyei határátkelő) -
Zágráb (Sveta Helena)
41 HRK
Szabadka - Belgrád
4.50 €
1 hétig érvényes
matrica ára:
3 €
1 hétig érvényes
matrica ára
5 €
Skopje - Petrovec
50 MKD
Malgara
2.20 €
Zágráb - Lipovac
(Szerb határ)
121 HRK
Belgrád – Nis
6.50 €
30 napig érvényes
matrica ára
7 €
1 hónapig érvényes
matrica ára
13 €
Petrovec - Veles
80 MKD
Kleidi (Aiginio)
1.20 €
Osijek -
Lipovac (Szerb határ)
32 HRK
Nis - Leskovac
1.50 €
90 napig érvényes
matrica ára
13 €
  Veles - Gradsko
60 MKD
Leptokaria
2.00 €
  Leskovac - Presovo
0.50 €
egy éves matrica ára 28   jelenleg 2. kapu van: 3,5 Makrychori
1.40 €
    Románia teljes
úthálózatára vonatkozó,
matricás fizető rendszer
van használatban.
A határon, vagy a
benzinkutaknál kötelező
megvásárolni.
Bulgária autópályáin
matricás fizető rendszer
van használatban.
A matricát a határon
kötelező megvásárolni!
  Moschochoriou
4.00 €
Pelasgia
2.60 €
Agia Triada
1.55 €

Üzemanyagárak

Üzemanyagtöltő állomás Görögországban


Ugyanúgy, mint az autópálya díjaknál, itt is azt tudjuk javasolni, hogy az adott ország pénznemében fizessünk. Nem is beszélve arról, hogy itt már jelentősebb összeget tudunk megspórolni így. A spórolás az adott országon belül, a fizető pénznem közötti váltáskülönbséget jelenti. A megadott árak tájékoztató jellegűek.

Horvátország: Szerbia Románia Bulgária Macedónia Görögország
95-ös benzin
10,52 HRK
95-ös benzin
149,20 RSD
95-ös benzin
5,77 RON
95-ös benzin
2,24 BGN
95-ös benzin
71,50 MKD
95-ös benzin
1,88 €
Gázolaj
9,87 HRK
Gázolaj
159,40 RSD
Gázolaj
5,75 RON
Gázolaj
2,26 BGN
Gázolaj
64,00 MKD
Gázolaj
1,8 €
1HRK
43,50 Ft
1RSD
(szerb dinár)
2,70 Ft
1 RON
68,78 Ft
1BGN
163,07 Ft
1 MKD
(macedón dénár)
≈ 4,60 Ft
1€
320 Ft
  1€ ≈ 115 RSD     1€ ≈ 61 MKD  

Segítségnyújtás

Görögországban a bajba jutott autósoknak a görög autóklub – ELPA – nyújt segítséget, amelynek telefonszáma: 10400. Az ELPA külföldi társklubjai, köztük a Magyar Autóklub tagjai részére nem ingyenesen, hanem kedvezményesen nyújt országúti segélyszolgálatot. Az ELPA országúti segélyszolgálat ill. a max. 25 km-es távolságra történő járművontatás csak akkor ingyenes, ill. a költségek utólagos megtérítése akkor jár a magyar autósnak, ha rendelkezik érvényes „Exclusive Assistance Europe” biztosítással.

Tippek

Pénz: Javasoljuk, hogy tartsanak maguknál úgynevezett biztonsági tartalékot kisebb címletű valutában, az esetleges pluszként felmerülő költségekre.

Pénzváltás: Javasoljuk, hogy mindig legyen az adott ország pénzneméből is nálunk valuta, mert ha rendőri intézkedésre kerül sor, sok esetben csak a saját pénznemüket fogadhatják el. Pénzt váltani mindig közvetlenül a határátlépés után tudunk.

Személybiztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas-, és balesetbiztosítás megkötése. A Macedón határon útlevél ellenőrzéskor kérhetik a meglétét.