TRAVEL GREECE
Online Utazási Portál
Telefon: +36 20 6149390, +30 69 32762015, +30 69 79862450
E-mail: info@travel-greece.hu

Egyéni kirándulások
Görögországban

Akik önállóan szeretnének Görögországi naralásuk alatt kirándulni, saját vagy bérelt gépjárművel, de akár a görög tömegközlekedéssel is nekivághatnak. Kérjenek tanácsot partnereinktől.

Fürdőzés a sólepárlóban


Görögország két természetes sólepárlója közül az egyik itt található az Olimposzi Riviérán, Alikes nevű helyiségnél. A hely vonzerejét a tengervíz rendkívül magas sótartalma és a sólepárlás során felgyülemlett iszap terápiás mivoltja biztosítja. A mesterségesen kialakított medencékben gyűjtött képlékeny iszap a test teljes felületére történő alkalmazása, majd megszáradása után a magas sótartalmú tengervízben való lemosása garantálják az ígéretes hatást (az elhalt hámrétegtől megszabadulva a gyermekded bőrt, a reumatikus, ízületi fájdalmak enyhülését). A „spa” ingyenes, pénzbe nem kerül, csupán az odajutás. Az iszap a fürdőruhákból kijön, csak szembe ne kerüljön. Az alikesi tengeröbölben tett séta során szebbnél szebb kagylók találhatók.

Hogyan találhat oda? Paraliától kb. 11 km-re északi irányba kell haladni a Makrygialos felé vezető tengerparti úton Alikesig. Alikes kikötőjét megpillantva az útkereszteződésnél jobbra, egy kis hídon át (nem a vaskapun át, hanem mellette) kell a tengeröblöt megközelíteni. Az itt lévő kantinos közelében lehet leparkolni. (Fontos, hogy a kocsiban értékek ne maradjanak szem előtt).

» » Megnézem a térképen » »


A program a tradicionális, igazi görög hegyi falu megtekintésére kíváncsiaknak ajánlott. Az Ossza-hegy oldalában 500 m magasságban épült faluban betekintést nyerhetnek a helyiek életébe, megtekinthetik néprajzi múzeuma kiállításait, a kékfestés mesterségének különböző munkafázisait, vagy tavernái egyikében belekóstolhatnak a görög ízvilág széles választékába, illetve a hatalmas, öreg platánfák árnyékában beülhetnek egy kávéra, hűsítő italra.

Hogyan találhat oda? A Thessaloniki-Athén autópályán Athén irányában kell haladni Tempi településéig. A táblák jelzését követve balra kell fordulni (ott, ahol jobbról és balról is benzinkút látható), majd a hegyi, kacskaringós szerpentinen felfelé kell haladni Ampelakia településéig. Arra figyelni kell hogy a faluban nagyon keskeny utcák vannak, ezért a parkolás nehézkes. Ajánlatos a lehetőség szerinti első parkolóhelyen leállni az autóval és gyalogosan bebarangolni a hangulatos falvacskát.

» » Megnézem a térképen » »

Az Athosz látképe


Különleges és egyedi tája Görögországnak a Chalkidiki-félsziget harmadik nyúlványa, ahol a Kolostorköztársaság található. Itt a tucatnyi kolostor ma is csak férfiak előtt áll nyitva.
A bizánci építészet és művészet kincsei között élő néhány szerzetes számára megállt az idő.
Athos olyan, mint egy rezervátum, itt a múltat, a középkort nemcsak a tárgyi emlékek jelentik, hanem az eleven emberek is.
Utazás Ormos Panagiáig, ahonnan a hajó indul az Athos Köztársaság Ouranopolis nevű városába. A kolostorokat a hajóról tekinthetik meg. Ouranopolisban másfél órára kiköt a hajó, fürödni, ebédelni, vásárolni lehet.

Hogyan találhat oda? Athén-Theszaloniki (E75) autópályán kell Theszaloniki felé tartani. Thessaloniki városán keresztül vagy az azt elkerülő autópályán kell a Halkidiki-félszigetre vezető úton haladni egészen a Sithoniai-félszigetig. (Segítségként ez az út vezet Sartira is.) Theszaloniki városát elhagyva kb. 85 km-re az Ormos Panagia települést jelző táblánál a kikötőig kell lemenni, ahonnan a hajók indulnak (pontos indulási időpontról kérje az idegenvezető segítségét).

» » Megnézem a térképen » »

Romok


Görögország talán legimpozánsabb szentélyegyüttese igazán romantikus környezetben fekszik. Az ókorban a világ közepének, azaz „a Föld köldökének” tekintették.
A „szent kerület”, ahogy a szentélyt nevezik a Korinthoszi-öböl északi oldalán, a Parnasszosz-hegy déli lejtőinek sziklafalai alatt terül el.
A szentélykörzetben végighaladhatnak az ún. Szent Úton. A kincsesházakat elhagyva érkezhetnek meg az Apollón templomhoz, mely az áldozatok bemutatásának és a jóslásoknak a színhelye volt. A színháztól pedig egy sétaúton lehet feljutni a stadionhoz.
A múzeum gyűjteménye páratlan látnivalókat kínál. Megtekinthetik az ún. Omphalosz követ (mely a világ közepét jelölte), a kincsesházakat díszítő frízek maradványait, ezüstből és aranyból készült fogadalmi ajándékokat, az Apollón-templom oromzatának töredékeit és a múzeum leghíresebb bronzból készült szobrát, mely a Kocsihajtót ábrázolja.

Hogyan találhat oda? Athén-Theszaloniki (E75) autópályán Athén irányába kell haladni Lamiáig. Lamia elágazása után a Delfi irányba mutató kijáratot kell követni (E65), majd a Delfi felé vezető széles kacskaringós úton már csak a barna táblák iránymutatására kell figyelni.

» » Megnézem a térképen » »

Dion - mozaik


A Dionban tett séta felér egy múltban tett kalandozással. Itt, a mitikus Olimposz-hegy árnyékában található a makedónok egykori fővárosa, melynek ősi szentélyében Nagy Sándor is bemutatott áldozatot, miután legyőzte a perzsákat. Az ókori város maradványai ma egy régészeti parkot alkotnak. Az ősi Dion romjai mindent megmutatnak a régi görögök életéről. A város stadionja az olimpiai játékokhoz hasonló versenyeknek adott teret, jellegzetes félkör alakú színháza a művészetek kibontakozásához biztosított alapot, a fürdők falán, a medencék alján (gyakran a tengeri világot utánzó) feltárt mozaikok a képzőművészetek élő bizonyítékai. Ha Kateriniből helyi busszal megyünk, a park pár perc gyaloglással elérhető a buszmegállótól.

Hogyan találhat oda? Nem is olyan bonyolult, csak az Athén-Theszaloniki (E75) autópályára kell rátalálni és ott a Dion kijáratnál kell letérni. A településen a műemlékeket és ásatási területet jelző barna színű táblák adnak tájékoztatást a múzeum, és a régészeti ásatások hol létéről.

» » Megnézem a térképen » »

Olíva bogyók a Katerini piacon


Érdemes ellátogatni Pieria tartomány székhelyére Katerinibe is, amely közel 60.000 fős lakossága ellenére történelmi eseményekre utaló műemlékekkel nem rendelkezik. Bepillantás nyerhető azonban a görög emberek hétköznapi életébe, szokásaiba. A szerda vagy szombat délelőttre ütemezett kirándulás során meglátogatható a nagy piaci vásár is (laiki), ahol az őstermelő földművesek bőséges zöldség- és gyümölcsválasztékán és a helyi halászok halpiacán túl, táskát, cipőt, ruhaneműt, méterárut értékesítő kereskedők portékáiból is válogathatnak. (Csak arra kell vigyázni, hogy a sok helyi ember bevásárlókocsija ne a mi lábunkon gázoljon keresztül). A piacozás után meg lehet pihenni a város legnagyobb és legszebb parkjában, ahol vízeséses szökőkutakat találunk gazdag növényzettel (ki nem hagyható a park sarkában álló öreg platánfa, melynek elkorhadt részét kővel kifalazva pótolták). Végül a város sétáló utcáján zárható a kiruccanás, ahol az üzletek és kávézók forgatagában mindenki megtalálja magának, amit keres.

Hogyan találhat oda? Egyszerűen: a Katerinibe tartó autóbuszra kell felszállni (Paraliaról, Olympic Beachről közvetlen helyi járatú buszok közlekednek), és a sétálóutca tövében, a központban található Theia Analipszi templománál leszállni. (Visszainduláskor a templom túloldalán húzódó kis utcából indulnak a késő estig üzemelő járatok.) Az egyéb településekről érkező távolsági járatok a központi KTEL buszállomásra érkeznek.

» » Megnézem a térképen » »

Csörgedező patak az Olymposzon


Az Olymposzra bármikor érdemes felmenni, mert mindig más és más arcát mutatja. Amikor már azt hisszük, hogy ismerjük, akkor is tud meglepetést okozni.

Prionia az autós kirándulás végállomása, hisz eddig a pontig lehet autóval feljutni aszfaltozott úton. Innen tovább már csak gyalog vagy túravezető segítségével szamáron lehet folytatni a hegyi utat az Olimposz csúcsa felé. Érdemes elidőzni azonban ebben a csodálatos hegyi katlanban, melyet az őt körülölelő több mint 2000 m magas hegyek miatt bátran nevezhetünk eképp. Aki nem óhajt a hegy magasságát meghódító túrára indulni, bátran elindulhat lefelé is a felejthetetlen látványt nyújtó túraútvonalon, amely egészen a hegy lábáig, Litochoroig vezet (kb. 4 órás gyalog út). A rövidebb sétára vágyók félútig a Szent Dionissziosz kolostorig gyalogolhatnak.

Hogyan találhat oda? Térkép segítségével bárhonnan könnyen megtalálható a hegyre vezető szerpentin kiinduló pontja, Litochoro települése. A falun kívül barna tábla jelzi az Olimposzra vezető útirányt. Ezen a hegyi úton haladva, Litochoro települését 15-16 km-re elhagyva érhető el Prionia. (Prionia előtt kb. 500-600 méteres útszakaszon az aszfaltutat murva váltja föl.) A hegyi úton a Nemzeti Park ellenőrző állomásánál a hegyre tartók nemzetiségét és létszámát regisztrálják.

» » Megnézem a térképen » »

Sziklakápolna az Olymposzon


A tömegturizmustól elzárt helyek felfedezését, az érintetlen természetet kedvelők nem hagyhatják ki ezt a fantasztikus túrát. A meredek sziklafalba épített kápolna megközelítése kb. 200 lépcső leküzdése után lehetséges. Az ott elénk táruló látvány azonban minden fádatságért kárpótol. A völgyben csörgedező, később vízesésbe torkolló hegyi patak teljes megnyugvást biztosít. De akit még ez sem győzött meg, az a képek megtekintése után már biztosan nem tud ellenállni a természet csalogatásának.

Hogyan találhat oda? Az Athén-Theszaloniki autópályán kell haladni a Dioni lehajtóig. Az út Dionon, majd Karitsan keresztül halad. Karitsa utána balra kell fordulni Vrontou felé. Vrontou körforgalmi kereszteződésénél (közepén szökőkúttal) a hegy felé egyenesen továbbhaladva addig kell az utat követni, míg az véget nem ér, majd az utca végénél balra, azután ennek végénél jobbra kell fordulni. Útkereszteződéshez érkezve balra kell tartani a kápolnához és a vízeséshez vezető ösvényig.

» » Megnézem a térképen » »

Az Osiou Efraim kolostor udvara


Aki egy csodálatosan szép kolostor megtekintésére vágyik a közelben, nem hagyhatja ki a kontariotissai Osiou Efraim apácakolostort. A látogatás során betekintést nyerhetnek az emberektől elzártan itt élő pár apáca mindennapi életébe. A séta során - a kolostortemplom megtekintésén kívül - bebarangolható a kolostor festőien kialakított, virágoktól hemzsegő területe, kis szárnyasállatkertje, valamint az apácák által készített házi termékeket, kézművesmunkákat értékesítő boltja. A vásárlással a kolostor fenntartásához, átalakításához és fejlesztéséhez szükséges kiadások támogathatók. Az öltözékre feltétlenül figyelni kell: a kolostorok az uraktól a térdet takaró nadrágot, a hölgyektől a hosszú szoknyát és fedett vállakat követelik meg.

Hogyan találhat oda? Athén-Theszaloniki (E75) autópályán Nea Efessos lehajtóig kell haladni. A lehajtónál Nea Efessost, majd Kontariotissat kell követni. Kontariotissat elérve, a település temploma mellett elhaladva (a templomnak a jobb kéz felőli oldalon kell lennie) a falut elhagyó emelkedős úton kell haladni. Az út keskeny és kanyargós, de körülbelül 2-3 km után elérhető a kolostor.

» » Megnézem a térképen » »