TRAVEL GREECE
Online Utazási Portál
Telefon: +36 20 6149390, +30 69 32762015, +30 69 79862450
E-mail: info@travel-greece.hu

Kirándulások
Epirusz tartományból

Partnereink átfogó tájékoztatást nyújtanak az utasoknak, környezetükről, a hely szokásairól és meg tudhatják tőlük milyen fakultatív kirándulások közül lehet választani és azok árairól is tályékoztatást adnak, a részvételi díjakat a helyszínen kell befizetni Euróban. A kirándulások görög, angol nyelvű idegen vezetéssel indulnak, melyet nagy tapasztalattal és helyismerettel rendelkező kollégák látják el. A programok lebonyolításáért a helyi utazási iroda tartózik felelőséggel.

Hajókirándulás


Csatlakozzon hozzánk egy különleges élményt nyújtó hajós utazáshoz – körutazáshoz Paxosra és Antipaxosra.
A program a reggeli órákban indul a sivotai kikötőből és az első megálló Lakka természetes kikötője, mely Paxos szigetének északi részén található.
Innen egy túrát teszünk a sziget felfedezésére, a természet által alkotott környezet megtekintésére.
Természetes barlangok, meredek sziklák, harmonikus kis partszakaszok és kék tenger vár minket.
Ezt követően a zöld, kristálytiszta vizű Antipaxos csábítja fürdőzésre vendégeinket.
Végül Galosba, Paxos sziget fővárosában élvezhetjük a görög szakácsok remekeit, sétálgathatunk a város zegzugos utcáin, vagy ajándéktárgyakat vásárolhatunk.
A körút programja:
− indulás reggel a sivotai kikötőből,
− Paxos sziget északi részén a kikötőben rövid pihenő, Lakka településnél,
− látogatás a barlangokhoz,
− Antipaxosnál megáll a hajó és lehetőség van a tengerben való fürdésre,
− Galos, a sziget fővárosában ebéd,
− visszaérkezés este Sivotába.

Sivota körút


Fedezze fel a három páratlan szépségű, egzotikus szigetet Sivota környékén.
Egy órás sétahajózás, egy festői, fából készült hajóval, mely lehetőséget ad vendégeinknek, hogy emlékezetes pillanatokban legyen részük és fürödjenek „Pisina” és „Diapori” strandok kristálytiszta és türkizkék színű vizében.
A program útvonala:
− indulás Sivotából, a kikötőből,
− fürdés Mavro Oros sziget „Pisina” strandján,
− fürdés Agois Nikolaos sziget „Diopori” strandján,
− látogatás a Mavro Oros sziget nagy tengeri barlangjához,
− visszautazás a kikötőbe, Sivotára.

Parga látképe


Egy festői üdülőhely a tengerparton, Igoumenitsa és Preveza között, a tenger és a hegyvidék egyedülálló találkozásánál. A gyönyörű Parga Nyugat-Görögország legfestőibb települése, mely gazdag történelmével, változatos természeti szépségeivel, vendégszerető lakóival várja az oda érkezőket. Idillikus szint adnak a városnak, szűk macskaköves utcái, virágos városrészei, hagyományos vendéglői. A látogatóknak lehetőségük van választani, a homokos strandok és a kisebb, nyugalmat, természeti szépséget, tengeri panorámát nyújtók közül. A Pargaból induló túraútvonalak az idilli táj felfedezését teszik lehetővé. A 14. században építették a normannok Parga északi kikötőjénél található kastélyt. A sok tragikus esemény után, mai formáját a velenceieknek köszönheti. Északabbra, egy magas hegyen áll Ali pasa vára, ahonnan lélegzetelállító kilátás van. Parga kikötőjével szemben lévő szigeten Szűz Mária tiszteletére szentelt templom található, legmagasabb pontját pedig egy kis francia kastély uralja.

Nekromanteio (Régészeti Park)


A tenger közelében volt az Acherousia-tó és az Oracle Acheron, ahol Odüsszeusz leszállt az alvilágba Hadeszhez, hogy találkozzon elhunyt rokonaival, barátaival.
A legújabb régészeti feltárások és felmérések megerősítik azt a véleményt, hogy Homérosz valós domborzati környezetet írt le művében, az „Odyssey”-ben, mikor a hős az alvilágba látogatott. A történelem előtti időkben a tenger az Acherousia-tóig ért (ma már kiszáradt) és az Oracle (Jósda) dombig, ahol a fallal körülvett Ephyra település állt. Ez ma 4,5 km-re van a tengertől. Több mint négy évezred alatt töltötte fel a folyó a környéket, s torkolata a mai falu helyén volt.
Az ókori Oracle (Jósda) az Ephyra dombon volt (csupán 500 m magas), melynek maradványai látogathatók, annak ellenére, hogy oda vezető kiépített út nincs. A látogatók, a közeli Mesopotamos falu mellett a dombon találják az Oracle (Jósda) maradványait, a homéroszi időkből. A jóslást végző papok itt fogadták a látogatókat és megjövendölték az elkövetkezőket. A labirintusszerű épület együttes nedves, sötét helyiségeiben olyan ételt fogyasztottak, mely segítségével képesek voltak a képzeletet gerjeszteni, az elmét elhomályosítani. Az Oracle (jósda) azonosításában segítséget nyújtott két szobrocska Perszephone istennőről (7 – 5. sz. ie.), a hegy lábánál előkerülve, egy ház romjai közül. A kezdetleges környezetet az utóbbi évtizedekben fejlesztették, új sétaútvonalakat, világítást kialakítva, hogy a látogatók minél jobban élvezhessék a nevezetességeket.

Giromeri kolostror


A kolostor első birtokosa és alapítója Szent Nilos Erihiotis (1228-1334) volt, aki Konstantinápolyból származott és leszármazottja volt a Laskaris császári családnak. A híres Akimiton kolostorban lett fiatalon szerzetes, s nevét is megváltoztatta Nikolaosból Nilos lett. Sok évvel később Jeruzsálembe zarándokolt. Visszatérve, ellentmondásba keveredett 8. Michael Paleologossal, a keleti és nyugati egyház egyesítésének kérdésében. Bűnösnek találták a véleményét és egy csónakban magára hagyták, hogy a tengerbe vesszen. Szt. Providence segítségével Athosznál partot ért és az Ivron kolostorban mint kapus élt 3 évig. Visszatérve Konstantinápolyba, az új császár Andronikos Paleologos megbocsájtott neki, de ennek ellenére, nem maradt sokáig a királyi városban. Új utakra indult hosszú évekig, melyek során több helyet felkeresett a Szentföldön, majd az Égei tenger szigetein, Peloponnészosz és Korfun keresztül, megérkezett Avlon Epiruszba (ma Vlora, Albánia), ahol néhány évig maradt. Évekkel később, miután meghívták a lakosok Giromeri déli részére, Thesprotiába, ott folytatta tevékenységét.
Egy meredek sziklán, egy régi remete barlangban telepedett meg Szent Nilos.
Hamarosan remeték kis testvéri közössége gyűlt össze közelében. A legenda szerint, a remeték a szemközti hegyen csillogó fényt vettek észre, ahol aztán felfedezték a Boldogságos Szűz Mária ikonját. Ez volt az a hely, ahol a mai kolostor alapjait építették.
1334. január 2-án, 106 évesen Szent Nilos elhunyt, miután elkészítette végrendeletét és kijelölte utódját. Holttestét egy kis kápolnába temették, nem messze a kolostortól, s a mai napig is ott található.
Néhány évvel halála után, mikor el akarták távolítani holttestét, egy szikla esett le, eltakarva a sírt, Isteni jelként.
Szent Nilos sírját, így továbbra is egy kis kápolna jelzi.

Igoumenitsa – Régészeti Múzeum


Thesprotia, Görögország északnyugati sarkában lévő hegyvidéki és elszigetelt tartománya, számos régészeti emlékkel rendelkezik a kőkorszaktól a bizánci korig.
Az ásatások az elmúlt évtizedekben, sok új leletet hoztak napvilágra, melyek új tényeket és megállapításokat eredményeztek, amelyek a korábbiakkal, egy új Régészeti Múzeum létrehozását eredményezték.
Az épület építészetileg három szinten biztosítja a látogatók részére, egyben a fogyatékkal élők számára is, hogy a kiállított tárgyakhoz jól hozzáférésük legyen.
Öt kiállítási téma köré csoportosul a kiállított anyag:
− történelmi régészet,
− település történet,
− közélet,
− magánélet,
− temetkezési szokások.
A kiállítási tárgyak mellett, több modern információs segédlet is biztosítja a tájékozódást, a jobb megértést. A múzeum regionális kulturális rendezvényeknek és időszakos kiállításoknak is otthont ad.

Az ősi Gitane (Régészeti Park)


Gitane az egyik legfontosabb politikai, közigazgatási és gazdasági központja volt a Jón-régiónak, úgy a görög, mint a római időszak alatt. Az erődítménnyel védett település romjai a Vrysellas hegy délnyugati lejtőjén és a Kalama folyó torkolatánál helyezkedik el.
Fontos szerepet töltött be a folyóról a tengerre és onnan a folyóra közlekedő hajók ellenőrzésénél.
Az ősi település felett a fellegvár uralja a területet. A valamikori lakott település szépséges fekvése, már az ókori időkben is kedvelté tette, biztonságot nyújtva az itt lakóknak. A folyó biztosította a folyó menti többi, valamint a tengerparton elhelyezkedett településekkel a kapcsolatot, így a város életében fontos szerepet játszott kereskedelemnek.
Az ókori városról előkerült régészeti adatok is alátámasztják jelentőségét.
A folyamatos feltárások ezt csak tovább bizonyítják, az épületek, erődítmény maradványok, sírok stb. felszínre hozásával. A települést i. e. 167-ben hagyták fel lakói.

Az ősi Fonati (Régészeti Park)


Az ősi eredetű települést egy kétsoros falrendszer védte. Az i. e. 4. században bizonyítottan üdülő jellegű település volt, melynek védelmére egy monumentális kapu és két téglalap alakú torony is létesült. Miután a rómaiak i.e.167-ben meghódították, a település kihalt. Majd a bizánci időszakban temető kápolna és a nyugati torony épült meg. Az Akropoliszon épített torony, a legmagasabb pontja a valamikori településnek. A török időszakban az ősi város falait csak javították és a központi tér környékén, állattartásra alkalmas emeletes épületeket emelte.

Meteorák látkép


A Meteorák („felfüggesztett sziklák” , „a levegőben lebegő”, vagy az „égben”) az egyik legfontosabb és legnagyobb ortodox épület együttesek Görögországban, az Athosz-hegy után.
Hat kolostor épült a természetes homokkő szikla oszlopokra, Közép-Görögország északnyugati részén, a Pineios folyó és a Pindus hegységnél. A legközelebbi város Kalambaka.
A Meteorák szerepelnek az UNECSO Világörökségi listáján is.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a csúcsok mintegy 60 millió évvel ezelőtt alakultak ki. Mai formájukat a szélsőséges időjárási és hőmérsékleti körülmények, a szél és a földrengések alakították ki.

Glider, Siklóernyő


A Vitorlázórepülés talán a legizgalmasabb repülési sport. Az ernyő által működtetett emelkedő, süllyedő légáramlatok, megmutatják, hogyan tudjuk legyőzni a távolságokat motor nélkül. Akárcsak a madarak, mi is hasonlóan tudjuk élvezni a légáramlatok adta lehetőségeket Az ejtőernyős, vagy más módon parapente (ejtőernyővel és ejtőernyős = Pente = meredekség francia), lehetővé teszi, hogy bárki kipróbálhatja ezt a sportot. Ez egy "különleges" csúszda, amely képes felszállni egy lejtőn, szinttől függetlenül segítsége nélkül. Az ejtőernyőst csupán a szél és az áramlatok működteti, ezért fontos a megfelelő időjárás kiválasztása, melyet a tapasztalt oktatóink mindig figyelemmel kísérik.

Sivota túrázás


Körülbelül 40 percre délre, Sivotától a térséget meghatározó folyó Acheron találunk. Lélegzetelállító szurdok között kanyarok a 8-10 fokos vízü folyó. A folyó partján Glyki nevű falucskát találjuk, itt a folyó partján különböző tevékenységek tudunk kiprobálni. Rafting (kezdőknek is), túrázás (egy viszonylag egyszerű 3 órás út Souli-Skala Tzavelenas-Glyki útvonalon), lovaglás (folyón és szárazföldön egyaránt), hogy csak néhány lehetőséget említsünk.
Látogasson el a legendás Souli területre, ami több történelmi hegyvidéki falvat foglal egységbe. Ezt a területet is meghódította az Oszmán Birodalom, érdekes látnivaló: A Kiafas kastély (Ali pasa építette miután meghódította a területet). A legendás Kougki (felgyújtotta szerzetes Samuel 1803-ban a háború alatt), és számos bizánci kápolna és a középkori kő híd található ezen a területen.

Sivotai tengerpart


Gallikos A falu központjához közel van, homokos strand. Egy kávézó van ott. A tenger általában meleg.
Mega Ammos A településen kívül található, számos étteremmel, kávézóval, bárral. A strandja kavicsos, tiszta, a víz hideg.
Zeri Gallikos után található, a strand homokos, a víz meleg. Lehetőség van étkezni és kávézni. A parton csúszdák gyerekeknek és felnőtteknek.
Mikro Ammos Mega Ammos után van, üzletekkel, bárokkal. Kiépülőben van.
Dei Távol a falu központjától. A strand kavicsos és elég csendes. A tenger meleg és kilátás van a Szt. Miklós – szigetre.
Mega Drafo Mikri Ammost elhagyva, Perdika település felé találjuk. Az autót messze lehet az utcán letenni. A strand kavicsos és homokos. Egy étkező van, alap ajánlatokkal.
Bella Vraha Fantasztikus strand! Feltétlenül meg kell látogatni, hisz egy szigeten, a Mourtemenon található. Gyalog kell a tengeren át kelni, ahol a víz térdig ér. A szigeten étkezési lehetőség nincs.
Pisina Csak hajóval érhető el, a Szt. Miklós – szigeten van. A tenger nagyon szép.
Zavia Perdika felé Sivatából érhető el. A tenger elég hűvös. A hely most kezd kialakulni. Egy kis bárban vásárolható élelmiszer.
Agia Paraskeri Mega Drafo után található, Perdika településhez tartozik. A tenger meleg. Egy rövid sétával egy kis sziget is elérhető innen.