TRAVEL GREECE
Online Utazási Portál
Telefon: +36 20 6149390, +30 69 32762015, +30 69 79862450
E-mail: info@travel-greece.hu

Hasznos információk Görögországról

Időeltolódás

Görögországban + 1 óra az időeltolódás a magyarországi időhöz képest. Tehát ne feledjék óráikat előre átállítani egy órával! A görögök nem kapkodnak, az időszámításuk más, mint a miénk. A szieszta időt minden esetben betartják, ezért nem kell haragudni, ha öt óra helyett csak hét órakor jönnek el a megbeszélt időpontra.

Fizetőeszköz

2002. január 1-jétől Görögországban megszűnt az ország addigi hivatalos pénzneme, a görög drachma. A hivatalos fizetőeszköz az Euro. Ajánljuk, hogy lehetőség szerint Eurot vigyenek magukkal. Amennyiben más valutájuk van (pld: USA dollár), és azt szeretnék Eurora váltani, erre a bankokban, helyi partnerirodáinkban vagy a szállodák recepcióján van lehetőség. Hitelkártyával történő fizetés általában a 4-5 csillagos szállodákba és vendéglátóhelyen lehet. Kézpénzt bankokban, illetve automatákban vehetünk fel bankkártyánkról. Az általánosan elfogadott kártyák a VISA, EC, MC.

Közbiztonság

Görögországban a közbiztonság alapvetően megfelelő, azonban az utóbbi években – főleg a nagyszámú bevándorló áradatnak köszönhetően - sajnos egyértelműen romlik. A turisták által népszerűbb üdülőhelyeken előfordulhatnak lopások, ezek - nagyobb körültekintéssel – elkerülhetők. A bajba jutott turistáknak a rendőrség (segélyhívó: 100) vagy az egész országban megtalálható turista rendőrség (segélyhívó: 171) kirendeltségein nyújtanak segítséget.
Felhívjuk a Görögországba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az utóbbi időszakban, mind a nagyvárosokban, mind az turisták által kedvelt helyeken jelentősen megszaporodtak a külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de előfordulnak az erőszakos módon elkövetett rablások és a gépkocsi feltörések száma is egyre több lett.
Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, vagy mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban látható helyen. A strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat, őrizetlenül.

Egészségbiztosítás

orvosok

Az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok, hazánk uniós csatlakozása óta, a helyi embereknek járó sürgősségi orvosi ellátásban részesülnek, a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, feltétele: utazásunk előtt a lakóhelyük szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Nyilvántartási Osztályán az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását kell kérni. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az állami kórházak mellett jelentős számban működnek magánkórházak, melyek ellátottsága és felszereltsége minden igényt kielégítő, viszont szolgáltatásaik költségesek. Megfelelő utas- és betegbiztosítás kötés esetén, a magán és állami egészségügyi ellátást, a biztosítási kötvény tartalmától függően, illetve az abban szereplő összeg erejéig a biztosító a betegellátás díját, számla ellenében, kifizeti.
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is. A biztosítás megkötésekor minden esetben célszerű ellenőrizni, hogy az pontosan mire és mekkora összeg erejéig terjed ki.

Közlekedés Görögországban

Beltéri repülőjáratok
Az Olympic Airlines és Aegean légitársaságok sok város és sziget között indítanak járatokat, főként a turista szezon idején.

OLYMPIC AIR

AEGEAN AIR

Kompjáratok
Görögország földrajzi adottságaira és az országot meglátogató turisták nagy számára való tekintettel - elsősorban a nyári időszakban - valamennyi szigetre, még a legkisebbekre is indulnak hajójáratok. Sajnos a honlapjuk csak Görög és Angol nyelvű.

GREEKFERIES

Helyi buszjáratok
Azokban a városokban ahol van, nagyon korszerű hálózatot alakítottak ki. Elektronikus kijelzőn nyomon követhető, hogy melyik számozású autóbusz hova és mikor indul, illetve az érkezésig mennyi idő van még hátra. Autóbuszokra a buszmegállóknál kihelyezett automatákból tudunk jegyet váltani, vagy kicsit drágábban a busz vezetőjétől is lehet venni.

Távolsági buszok (Ktel)
Görögországban a távolsági autóbuszok hálózata fejlett, mivel nagy hangsúlyt fektettek erre az utazási formára. Szinte minden kis település megközelíthető. Az autóbuszok jó minőségűek (Neoplán, Mercédesz és Setra), de csak ülő utasokat szállítanak. Hivatalos honlapjuk is megtalálható angol és görög nyelven.

KTEL MACEDONIA

KTEL VOLOU

Vonat
A Hellén Vasúttársaság (TRAINOSE) vasútvonalai összekötik a jelentősebb városokat. Az elmúlt pár évben a vasúthálózat kiszélesedett és fejlődött. Bővebb információt a társaság honlapján kaphatnak.

TRAINOSE

Utazás taxival
Görögországban nem mondható, hogy drága a taxi, és ami fontos nem verik át a külföldi utasokat sem. Így bátran beülhetünk bármelyik taxiba, viszont meg lehet egyezni is velük egy fix árban, ha sikerül velük kommunikálni. Az éjszakai árak itt is drágábbak, mint nálunk, de ha napközben van szükségünk rá, akkor egy 6-7 kmes távolságra kb. 8-10 eurót fognak felszámolni.

Kisállatok

A kisállatok beutaztasásához szükséges az Egységes európai állatútlevél kiállítása.
A magyar törvényeknek megfelelő éves veszettség elleni védőoltás és annak igazolása vagy a származásával megegyező hatóság által kiadót igazolás (Magyarországon 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).
Kutya sétáltatásához szükséges továbbá: nyakörv, szájkosár, póráz, utcai sétáltatáshoz papírzacskó, kislapátot, a kutyaürüléket hazánkhoz hasonlóan fel kell szedni, ennek elmaradása büntetést vonhat maga után. A sétáltatásra vonatkozóan nincsenek Magyarországtól eltérő szabályok.

Építkezések nyaraló településeken

Görögországban csak úgy mint más turisztikai országokba, itt is előfordulhatnak építkezések, infrastruktúra-fejlesztések. Ezeket viszont az utazás szervezőnek nincs lehetősége befolyásolni, leállítania, ezért mindig körültekintően válaszon célterületet, szállást. Természetesen a munkálatokról mindig kapnak értesítést a szomszédos tulajdonosok, így mi is igyekszünk minden információt időben beszerezni, hogy Önt időben tudjuk tájékoztatni.

Strandok

Görögországban minden partszakasz nyilvános, szabad strand. Tengerpartjai festőien sokszínűek: egybefüggő végtelen homokos tengerparti szakaszok, kavicsos és sziklás csipkés beugrók váltogatják egymást. A tenger élővilágának, a természeti hatásoknak, valamint az időjárásnak köszönhetően gyakran találkozhatunk a strandokon a tenger élővilágához tartozó hínárral és moszattal. Számolnunk kell azzal is, hogy a különböző éghajlattal rendelkező helyek más, más növény és állatvilággal rendelkeznek. Strandokon úgynevezett strand szervizekkel is találkozunk, ahol a napernyőket és nyugágyakat, nem bérelni lehet, hanem egy-egy ital elfogyasztásával tudjuk használni akár egész nap. A teendőnk csak annyi, hogy elfoglaljuk az általunk kiválasztott szabad helyek egyikét és az oda tartozó személyzet hamarosan megérkezik az ital rendelés felvételére.

Nemzetközi diákigyazolvány

Söröző diákok

A diákok egy-egy külföldi utazás során nagy kedvezményeket érhetnek el az ISIC nemzetközi diákigazolvánnyal, ezért mindenképpen érdemes kiváltani. Jelenleg több mint 30.000 elfogadóhelyen használható, több mint 100 országban.
Fontosabb kedvezmények, lehetőségek:
• külföldön a segítségével igazolható a tanulói jogviszony megléte
• aktiválása után telefonkártyaként, valamint internetezéshez is használható
• az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékek kedvezménnyel látogathatók (ez akár 20-50 % is lehet)
• utazási kedvezmények járnak vele (repülőjegyre, országon belüli utazásokra)
• ingyenes segítségnyújtásra és tanácsadásra is jogosít.
Mindezeken kívül múzeumok, diákszállások, éttermek stb. is adnak kedvezményeket a kártya birtokosának. Az igazolvánnyal igénybe vehető kedvezmények részletesen (országok szerint elkülönítve) megtalálhatók.

International Student Identity Card

Fontosabb telefonszámok

telefon kezelő

Tudakozó: A telefontudakozót a 11888-as számon, görögországi vezetékes telefonról érheti el. Angol nyelven nagy általánosságban tudnak felvilágosítást adni.

Segélyhívószámok:
• turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
• központi rendőrség: 100
• mentő: 166
• tűzoltóság: 199
• autóklub (ELPA): 10400