TRAVEL GREECE
Online Utazási Portál
Telefon: +36 20 6149390, +30 69 32762015, +30 69 79862450
E-mail: info@travel-greece.hu

Szálláshelyekre vonatkozó szabályok

Bejelentkezés a szálláshely recepcióján

Görögországban is a megszokott európai gyakorlat van érvényben. Előfordulhat, hogy érkezéskor a szoba még nem áll a vendégek rendelkezésére, ebben az esetben megértésüket és türelmüket kérjük. Szállodai szobákat az érkezés napján 14 órától lehet elfoglalni és az elutazás napján általában 12 óráig vehetik igénybe.

Apartmanok esetében a szobákat érkezés napján 14 órától lehet elfoglalni, elutazáskor 9 órakor kell elhagyni és azokat tisztán kell átadni (konyhában az edényeket elmosogatva kell otthagyni, a hűtőszekrényt le kell olvasztani, szemetet levinni a közös tárolóba, ágyneműt lehúzni és kisöpörni a helyiségeket).

Természetesen a szállodák és az apartmanok esetében is lehet egyéni megállapodás a tulajdonos és az utasok között, amiről a helyszínen kapnak tájékoztatást.

Görög szálloda látképe medencével


A szállodák kategóriája az adott ország besorolásának felel meg, és a magyar szabványtól eltérő is lehet, akár kategórián belül is. A szobák berendezése egyszerű, de praktikus. A felszereltségről minden esetben a kiválasztott szállás leírásánál tájékozódhat.

A tenger felé néző szobák nem minden esetben nyújtanak szabad kilátást a tengerre, ennek ellenére a szállodatulajdonosok árdifferenciát alkalmaznak ezeknél a szobáknál is. A szállodák ingyenes szolgáltatásairól az adott szálláshely részletezésénél kap pontos információt. Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy ha érkezésük - terveik szerint szándékosan vagy forgalmi akadályok miatt véletlenszerűen – este 8 óra utánra tehető, akkor azt mindenképpen jelezzék a szálloda felé. Ellenkező esetben a szállodának jogában áll az el nem foglalt szobát 20:00 óra után újraértékesíteni.

Az apartmanok típusa, elhelyezkedése és felszereltsége jelentősen különbözhet egymástól, ezért mindig figyeljünk arra, hogy a kiválasztott apartman megfelel-e az elképzelésünknek. Általában a tulajdonosok ízlését tükrözik a berendezések és az apartmanok.

A megadott díj fedezi a víz, áram és az apartman használatát. Viszont vendégeinknek kell gondoskodni a konyharuháról, törölközőről, ágyneműről és a háztartási tisztító szerekről.

Az üdülés alatt saját magunknak kell gondoskodni a takarításról, tisztán tartásáról.

Sok esetben a ház meleg víz ellátását napkollektorok biztosítják, így annak mennyisége korlátozott. Az apartmanokat mindig az ágy számának megfelelő személy vehető igénybe, plusszként egy 4 év alatti gyermek szállásolható el, a szülőkkel egy ágyon. Abban az esetben, ha érkezéskor nem érnének a szálláshelyre 18:00 óráig, jelezzék a partner irodának.

Stúdiók: 2-4 fő részére, egy légterűek, ahol a hálószoba és a konyhasarok egy légtérben van kialakítva. Külön helyiségben, de egy légtérben található a WC és a tusoló.

Apartmanok: 4-6 fő részére, szeparált hálószobából - amely 2 vagy 3 fő részére biztosított ágy/akkal rendelkezik – valamint egylégtérű konyhasarokkal kombinált szobából állnak, ahol a további személyek (apartmantípustól függően 2-3 fő) szállásolhatók el. Külön helyiségben, de egy légtérben található a WC és a tusoló.

Stúdiók és az apartmanok konyhája célszerűen van felszerelve, de csak a nyaraláskor legszükségesebb felszereléseket tartalmazza. További információt a Városok/Szállások leírásnál talál.

A szálláshelyekre idegeneket beengedni szigorúan tilos.

A szállodáknál és az apartmanok esetében is a külföldi partner fenttartja a jogot arra, hogy adott kategórián belül szálláshely változtatást hajtson végre. (Az esetek többségében ilyen esetben a vendégek magasabb szolgáltatásban részesülnek).

Szobatipus


A szobák és apartmanok elosztása a szobatípuson belül mindig a szállásadó részéről történik. Ebbe nekünk, mint utazásszervezőknek nincs beleszólási jogunk, viszont a kívánságokat szívesen továbbítjuk a szállásadók felé. A partneriroda minden esetben figyelembe veszi az utasok kéréseit és igyekszik ezen kívánságok szerint elosztani a szálláshelyeket. A különleges kérések teljesítéséért azonban nem tudunk garanciát vállalni.

Abban az esetben, ha az elutazása nem tud a szállás elhagyásakor megtörténni, (később indul a repülőgép, autóbusz) legtöbb szállásadó biztosít, úgynevezett csomagszobát, vagy külön erre a célra kijelölt helyet, a szállás elhagyásának időpontjáig. Viszont a csomagok tárolásáért a szállásadók nem vállalnak semmilyen felelősséget.

Konyha részlete


Áram: az európai szabványnak megfelelő konnektorok, kapcsolók használatosak (220 V).

Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. Az apartmanok melegvíz-ellátását a legtöbb helyen kizárólag napenergiával oldják meg, ezért rossz idő esetén időszakos melegvíz-hiány keletkezhet.

légkondícionált szállodai szoba képe


Szállodáknál az ár tartalmazza a légkondicionáló használatát is, azonban az apartmanok többségében csak térítés ellenében vehető igénybe. Apartmanok esetében ahol nem egy, hanem több készülék is található, ott annak megfelelő darabszám után kell fizetni. Ezek árairól a helyi képviselő ad tájékoztatást.

Szálloda étterem belső látképe


Szállodáknál:

Reggeli: kontinentális vagy büfé

Félpanzió: reggeli és vacsora

Teljes panzió: reggeli, ebéd, vacsora

All inclusive: teljes panzió, bizonyos italok ingyen fogyasztása meghatározott időpontokban, esetenként sport és szórakoztató programok, amiről az adott szálloda leírásában tájékozódhat.

Apartmanok önellátók, de lehetőség van a közeli szállodák valamelyikében előfizetni a kívánt étkezésre.

Dohányzásmentes környezet a szállásokon


A világ számos országában, így Görögországban is változtak a dohányzással kapcsolatos viselkedési formák. Míg pár évvel ezelőtt az ott élő embereknek természetes volt, hogy az éttermek asztalain ott volt a hamutartó, ez ma már csak emlék maradt. Számos helyen megvalósították a 100%-osan füstmentes környezetet, melyre érdemes odafigyelni, mivel a megszegők komoly büntetést is kaphatnak. Dohányzási tilalmat vezettek be a repülőtereken, vendéglátó egységek zárt tereiben, középületekben és a közlekedési eszközökön. Ennek értelmében dohányzás csak a kijelölt helyiségekben és szabad téren megengedett.

szunyog


A kínálatban található szállásoknál nem jellemző a rovarok előfordulása, de mivel izgő-mozgó állatokról van szó, akiket táblával nem tudunk kitiltani, ezért ha mégis előfordulna, haladéktalanul jelezze a tulajdonosnak vagy a helyi képviselőjének.

Szúnyogokra azonban számíthatunk kell, ezért azt javasoljuk, hogy már indulás előtt itthon tegyék be az elektromos szúnyogriasztójukat, vagy pár euróért ezt helyben is beszerezhetik, hogy nyugodt, szúnyogcsípések nélküli éjszakáik legyenek.

Szállodai modern mosdó helyiség


Görögországban van néhány eltérő dolog az otthonitól.
Kérjük Önöket, hogy a helyi szokásoknak megfelelően a használt WC-papírt ne a WC csészébe, hanem a mellette elhelyezett hulladékgyűjtőbe legyenek szívesek dobni. Ez érvényes minden szállodában, apartmanban és étteremben is. Ennek magyarázata, hogy az egész országban az szennyvíz elvezető csövek átmérője sokkal kisebb a magyarországinál és így könnyen eldugulhatnak.